Sushi to najbardziej rozpoznawalna potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych (zwykle surowych) dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek.

Sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Z tego powodu odradza się także picie wody. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata (często jest to hojicha).

Specjalnie dla małych miłośników kuchni japońskiej oraz tych, którzy chcieliby poznać bliżej świat swoich japońskich rówieśników przygotowaliśmy wspólnie z naszymi przyjaciółmi z Matsuri Sushiwarsztaty sushi dla dzieci.

Pod okiem Pana Tairy Matsuki, absolwenta Tokijskiej Akademii Sushi dzieci będą miały okazję rozwinąć swoje manualne i kulinarne zdolności oraz poznać sposoby przygotowania sushi, jakie japońskie mamy robią dla swoich dzieci.

W trosce bezpieczeństwo dzieci – zajęcia odbywają się bez użycia noży.

Warsztaty kończy wspólna degustacja własnoręcznie przygotowanych sushi w połączeniu z tradycyjną zieloną herbatą.

Czas trwania spotkania to ok. 3 godziny.

Minimalna liczba uczestników to 10 osób.
Warsztaty będą odbywały się w KAGI Dojo, ul. Regulska 36, Warszawa oraz w siedzibie klubu przy ul. Racławickiej 99.

Zobacz terminy, ceny i program warsztatów i zapisz się.

Przejdź do treści