Sushi to najbardziej rozpoznawalna potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych (zwykle surowych) dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek.

Sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Z tego powodu odradza się także picie wody. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata (często jest to hojicha).

Specjalnie dla miłośników kuchni japońskiej oraz tych, którzy chcieliby poznać nowe smaki przygotowaliśmy warsztaty sushi.

Nasze warsztaty to doskonała okazja żeby inaczej niż zwykle spotkać się w gronie znajomych i nauczyć samodzielnie przygotowywać to pyszne danie. Podczas spotkania prowadzący opowie o historii sushi, rodzajach, zasadach łączenia składników, pokaże jak przygotować ryż i zalewę, jak zwinąć doskonałe maki i nigiri. Pod jego okiem własnoręcznie dotkniecie kulinarnego serca Japonii i odkryjecie drzemiący w Was talent kucharski.

Warsztaty kończy wspólna degustacja własnoręcznie przygotowanych sushi w połączeniu z tradycyjną zieloną herbatą.

Czas trwania spotkania uzależniony jest od uczestników i rodzaju warsztatu.

Aktualnie realizujemy warsztaty dla grup zorganizowanych.

Warsztaty przeznaczone są dla młodzieży i osób dorosłych. Dla najmłodszych przygotowaliśmy specjalną ofertę warsztatową – bez użycia noża.

Serdecznie zapraszamy!

Zapytaj o warsztaty dla grupy.

Przejdź do treści