- 0
Terminy warsztatów sushi:
URSUS: ul. Regulska 36
WARSZTAT – 13 kwietnia (sobota) godz. 11.00
Ze względu na zbyt małą liczbę chętnych, warsztat się nie odbędzie. W najbliższym czasie ustalimy nowy termin.
Zapisy na dole strony – Przy zapisie prosimy o podanie w uwagach wybranego terminu warsztatu
Cena : 100 zł od osoby
Płatność : zaliczka w wysokości 50 zł na konto:
Centrum Aikido Aikikai w Warszawie rachunek nr:
20 1140 2004 0000 3502 3117 7142.
W tytule przelewu prosimy o wpisanie daty oraz nazwy wybranego kursu oraz imienia i nazwiska uczestnika
dopłata: gotówką przed zajęciami
UWAGI:
- W cenę warsztatu wliczone są wszystkie produkty potrzebne do przygotowania sushi
- Uprzejmie prosimy o zabranie ze sobą klapków/kapci na zmianę, ponieważ zgodnie z japońską tradycją – po klubie chodzimy boso lub w klapkach.
PROGRAM WARSZTATÓW
- Krótkie wprowadzenie do japońskiej kuchni – co na co dzień jedzą japońskie dzieci i jakie śniadania zabierają ze sobą do szkoły (zdjęcia)
- Kilka słów o ryżu – o tym, że w Japonii jest inny niż ten, który zwykle jemy w Polsce
- Co Japończycy potrafią „wyczarować” z ryżu – „art sushi”
- Własne eksperymenty dzieci z ryżem – dzieci przygotują swoje „obento” – zestaw śniadaniowy, który japońskie dzieci zabierają do szkoły
- „buźki” – kulki z ryżu ozdobione wodorostami i warzywami
- malowanie majonezem na temari sushi (sushi w kształcie kuleczek)
- wycinanie kształtów foremkami z warzyw i owoców – do ozdobienia swojego „obento”
- przygotowanie nigiri sushi (bez użycia noża) – z omletem i warzywami (awokado, rzodkiew marynowana, ogórek itp.
- różne formy przygotowywania sushi
- Kultura jedzenia sushi, maniery obowiązujące przy japońskim stole
- Swobodna dyskusja – czas na pytania i odpowiedzi
- Wspólne zdjęcia uczestników – prezentacja zrobionego sushi.
- Wspólna biesiada przy własnoręcznie przygotowanych daniach połączona z nauką posługiwania się pałeczkami
Czas trwania: ok 3 godzin.