7 stycznia 2013
  • 0
by Yoshi

Terminy warsztatów sushi:

URSUS: ul. Regulska 36

WARSZTAT – 13 kwietnia (sobota) godz. 11.00

Ze względu na zbyt małą liczbę chętnych, warsztat się nie odbędzie. W najbliższym czasie ustalimy nowy termin.

Zapisy na dole strony – Przy zapisie prosimy o podanie w uwagach wybranego terminu warsztatu

Cena : 100 zł od osoby

Płatność : zaliczka w wysokości 50 zł na konto:

Centrum Aikido Aikikai w Warszawie rachunek nr:
20 1140 2004 0000 3502 3117 7142.
W tytule przelewu prosimy o wpisanie daty oraz nazwy wybranego kursu oraz imienia i nazwiska uczestnika

dopłata: gotówką przed zajęciami

UWAGI:

  • W cenę warsztatu wliczone są wszystkie produkty potrzebne do przygotowania sushi
  • Uprzejmie prosimy o zabranie ze sobą klapków/kapci na zmianę, ponieważ zgodnie z japońską tradycją – po klubie chodzimy boso lub w klapkach.

PROGRAM WARSZTATÓW

  1. Krótkie wprowadzenie do japońskiej kuchni – co na co dzień jedzą japońskie dzieci i jakie śniadania zabierają ze sobą do szkoły (zdjęcia)
  2. Kilka słów o ryżu – o tym, że w Japonii jest inny niż ten, który zwykle jemy w Polsce
  3. Co Japończycy potrafią „wyczarować” z ryżu – „art sushi”
  4. Własne eksperymenty dzieci z ryżem – dzieci przygotują swoje „obento” – zestaw śniadaniowy, który japońskie dzieci zabierają do szkoły
  • „buźki” – kulki z ryżu ozdobione wodorostami i warzywami
  • malowanie majonezem na temari sushi (sushi w kształcie kuleczek)
  • wycinanie kształtów foremkami z warzyw i owoców – do ozdobienia swojego „obento”
  • przygotowanie nigiri sushi (bez użycia noża) – z omletem i warzywami (awokado, rzodkiew marynowana, ogórek itp.
  • różne formy przygotowywania sushi
  • Kultura jedzenia sushi, maniery obowiązujące przy japońskim stole
  • Swobodna dyskusja – czas na pytania i odpowiedzi
  • Wspólne zdjęcia uczestników – prezentacja zrobionego sushi.
  • Wspólna biesiada przy własnoręcznie przygotowanych daniach połączona z nauką posługiwania się pałeczkami

Czas trwania: ok 3 godzin.

Przejdź do treści